Verwachtingen

Verlies van verwachtingen, dromen en hoop...


Als bepaalde verwachtingen en dromen niet gerealiseerd worden, dan ervaren we dat soms als een groot verlies. Dan zijn we teleurgesteld. Hoe gaan we om met deze gebroken dromen en hoop voor de toekomst die niet in vervulling gaat? 


Wat zijn 'gebroken dromen'?


 • een kinderloos echtpaar dat droomde van een kindje
 • een single vrouw die uitkeek naar een nieuwe relatie
 • een student die nooit zijn diploma haalde 
 • nog steeds 'iets' verwachten van je moeder of vader
 • ouders die een andere toekomst zagen voor hun kind
 • een eigen zaak die uitliep op faillissement
 • een ziekte die je leven verwoest
 • zijn huwelijk dat op de klippen loopt
 • het jongetje dat nooit politieagent kan worden
 • ...


Verwachtingen en teleurstellingen


Onze verwachtingen zijn vaak dubbel:


 • enerzijds worden we in onze maatschappij gestimuleerd en uitgedaagd om grote dromen te hebben en te leven... We worden uitgedaagd om succesverhalen te schrijven en te beleven.
 • anderzijds worden we geconfronteerd met de realiteit van het leven, namelijk: het leven is niet maakbaar...


Het is nodig om het leven te accepteren zoals het is en vanuit die realiteit van het leven verder te leven en te dromen. We hebben de omstandigheden niet altijd zelf te kiezen. Met andere woorden: de teleurstellingen aanvaarden, de verwachtingen bijstellen en dan vanuit die realiteit nieuwe plannen maken. Nieuwe, andere dromen durven dromen

Soms blijven mensen vechten of zich verzetten tegen de realiteit. Het is dan beter om te rouwen om de gebroken dromen. Er blijven bij stil te staan en de tijd te nemen om je gevoelens en emoties daarover te observeren. En daarmee ook aan 'de slag' te gaan... 


De cirkel van invloed 


Stephen Covey is de bedenker en grondlegger van de cirkel van invloed. Hierbij ga je - door proactief handelen - je invloed op het leven vergroten en de invloed op een bepaalde situatie leren inschatten en er anders mee leren omgaan.

Bij de cirkel van invloed neem je je verantwoordelijkheid door de situatie en hoe die is te accepteren (met je verdriet en het nodige rouwproces), ook al is deze situatie niet gewenst. Om daarna te kijken naar kansen en mogelijkheden die je wel hebt: nieuwe en andere dromen durven dromen!Anselm Grün schrijft hierover dat gebroken dromen van belang zijn, omdat niemand alle dromen of verwachtingen in zijn of haar leven kan realiseren. Om het leven in volheid te leven, moet je afscheid durven nemen van en rouwen om datgene wat niet gerealiseerd kon worden...Getuigenissen van mensen met een 'gebroken dromen':


 • "Mijn roze droom is nooit uitgekomen. En ik ben er zo mee bezig dat ik geen zwangere vrouw of baby meer kan zien zonder me diep verdrietig te voelen. Ik kan zelfs de babywinkels niet mijden, want ik word er als het ware als een magneet naartoe gezogen... Maar het doet mij telkens wel veel pijn... Ik kan geen tijdschrift meer openslaan zonder iets te lezen over zwanger zijn of baby’s krijgen, wat dan telkens weer een kleine steek doorheen mijn fragiele hart is. En ik heb de hoop opgegeven om het zelf ooit mee te maken... Maar ik heb andere, nieuwe dromen... En ik werk aan mijn pijn. Ik wil leren aanvaarden en verder kunnen zonder die harde, scherpe pijn..."


 • "Onlangs kwam ik iemand tegen in de winkel. Ze vroeg hoe het met mij gaat. Goed, hoor, antwoordde ik. Eerlijkheidshalve voegde ik er aan toe: je weet toch dat ik ondertussen gescheiden ben... Oei, nee, dat wist ze niet... Haar reactie volgde al snel: ik was op jullie huwelijksviering, jullie zijn toch niet met die intentie getrouwd??? Nee, antwoordde ik, ik ben niet getrouwd met de intentie om na 21 jaar te scheiden... Ik had andere verwachtingen. Ik had verwacht om een harmonieuze relatie te hebben. Met een man die mij tijd en aandacht schonk. Met gemeenschappelijke activiteiten, met de kinderen erbij... Maar mijn verwachtingen zijn niet uit gekomen... Ik zit in een serieus rouwproces..."


 • "Ik heb de laatste jaren al zoveel veranderingen en verlies van mensen in mijn omgeving meegemaakt dat een vriend meer of minder er niet meer toe doet, zeker?

  Op de duur leer je er mee leven..."